Yapay Zeka ve Hukuk Buluştu: Avukatların Kılavuz’a İlk Tepkileri

Kılavuz-Hukuk Yapay Zeka Asistanı ekibi olarak 23 Şubat 2025 Pazar günü yapılan İstanbul Barosu Genel Kurulunun yapıldığı alanda stand açtık. Bu etkinliğimizi sosyal medya hesaplarımızdan da paylaştık. Bu etkinlik sayesinde birçok avukat standta kullanıma hazır bir bilgisayarda açık olan “Kılavuz-Hukuk Yapay Zeka Asistanı”nı tecrübe etti.

Avukatlar uygulama hakkında sorular sordu. Sonrasında ise uygulamayı canlı olarak test etme imkanı buldu. Bu yazıda birçok avukatın sorduğu ortak soruların cevaplarını bulacaksınız. Ayrıca avukatların uygulamayı test ettikten sonraki düşüncelerinden bahsedeceğiz.

1- Kılavuz’un ChatGPT den ne farkı var?

Kılavuz’un en temel farkı, Türk hukuk mevzuatı ve yüksek mahkeme kararları ile eğitilmiş olmasıdır. Bu husus hukuki sorulara verilen cevaplarda açıkça görülmektedir. Bu soruları soran avukatlar da, Kılavuz’dan aldıkları cevapları gördükten sonra bu konuyu teyit etmiştir.

Ayrıca Kılavuz çok kapsamlı bir yüksek mahkeme kararları ve içtihat bankasına sahiptir. Kullanıcılar, “Karar Arama Modülü” ile Yargıtay, Danıştay, AYM ve AİHM kararlarına ulaşabilirler. ChatGPT’de böyle bir karar bankası bulunmamaktadır.

2- Kılavuz’un diğer uygulamalardan ne farkı var?

Diğer uygulamalardan kastımız, soruyu soran avukatların ücretli üyelik satın aldığı farklı uygulamalardır. Politikamız gereği bu uygulamaların isimlerini paylaşamıyoruz. Peki Kılavuz’un bahsedilen farklı uygulamalardan ne gibi farkları var;

  • Karar/içtihat arama uygulamarı: Bu uygulamalar esas olarak karar bankası hizmeti sunmaktadır. Kılavuz hem karar bankası hem de “yapay zeka modülü” hizmeti sunmaktadır.
  • Yapay Zeka destekli Arama motorları: Kılavuz’un “Karar Arama Modülü” yapay zeka destekli arama motoruna sahiptir. Üstekil Kılavuz, “Yapay Zeka Modülü” ile eşsiz özellikler sunmaktadır.
  • Yapay Zeka kullanan diğer uygulamalar: Hukuki sorularınıza Kılavuz çok daha yüksek oranda doğru cevaplar vermektedir. Bu hususu farklı uygulamaları kullanan kullanıcılarımız teyit etmiştir. Ayrıca Kılavuz, basit ve sade bir arayüz ile kullanıcılarına metin/belge (dilekçe, savunma, sözleşme, vb) oluşturma ve bunları revize etme imkanı sunmaktadır.

Kılavuz’u ilk defa kullanan avukatların bazı yorumları;

“3 gün boyunca çalıştığım, birçok yargıtay kararı okuduğum bir konuda soru sordum. Soru ‘Basılı eserlerde manevi tazminat hakkı nedir?’ ve doğru cevap verdi.”

“Çok zor bir soru sordum. Başka bir uygulamaya sormuştum, o bilemedi. Ama Kılavuz doğru cevapladı.”

“Olayı müvekkilimin bana anlattığı üslüpla sorsam cevap verir mi diye merak ettim. Soruyu sordum ve doğru cevapladı.”

Bir avukat, ChatGPT nin daha ucuz olduğunu, neden Kılavuz’u alması gerektiğini sormuştu. Biz ise Kılavuz’un Türk hukuk mevzuatı ve yüksek mahkeme kararları ile eğitildiğini, hukuki sorularda doğru cevaplar verdiğini söyledik. Ve uygulamayı denemesini rica ettik. Ve yorumu: “ChatGPT’ye sorduğum ve yanlış cevap verdiği bir soruyu sordum. Kılavuz doğru cevapladı.”

Başka uygulamalardan ne farkımız olduğunu soran bir kullanıcı, Kılavuz’u denedikten sonra “Sorduğum sorulara tam ve doğru cevap verdi” diyerek memnuniyetini ifade etti.

Kılavuz’un çalışmalarına başlarken ekip olarak düşüncemiz; avukatlara ve hukukçulara yardım eden, zaman tasarrufu sağlayan, işlerini kolaylaştıran, aradıkları bilgilere en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlayacak, basit arayüzüyle karşılıklı diyalog şeklinde soru sorup cevap alacağı-metin oluşturup revize ettirebileceği bir uygulama geliştirmekti.

Kılavuz yayın hayatına başladıktan kısa bir süre sonra ilk kullanıcılarımızdan aldığımız geri dönüşler ekibimiz için gerçekten büyük bir moral kaynağı oldu.

Aynı zamanda kullanıcılarımızın bazı isteklerini not alarak, kısa zamanda yeni özellikler eklemeye devam edeceğiz.

Henüz denemediysen, üye ol 7 gün tüm özellikleri ücretsiz kullan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *